Параграф22 Daily

§22 Новини

Община Белоградчик с богат културен календар

Готов е културният календар на Община Белоградчик за настоящата година. Богата програма очаква жителите и гостите на града,  с която общинското ръководство се надява да разнообрази живота на местното население, както и да удължи и разнообрази престоя на гостите в града. Наред с всички официални и по-големи християнски празници, място в календара намират и събития на отделните институции и организации, които допринасят за разнообразяването на културния живот на общината.

След януарските празници, предстои едно традиционно общоградско мероприятие - народното веселие по повод Трифон Зарезан, което протича на площад „Възраждане” под наслов „Истинското вино е горчиво”. През втората половина на месец февруари по повод годишнината от Освобождението на града ни от османското владичество Историческият музей организира тематични беседи за учениците под надслов: „Социално-икономически статус на опълченците след Освобождението".

През месец април за поредна година Детски комплекс Белоградчик ще проведе Eко-арт по повод Деня на Земята. Поетическата обсерватория вече възвърна първоначалната си дата, на която се е провеждала при своето основаване - 2 юни. По повод Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май, ще бъде организирана среща с ученици от клуб "Млади възрожденци" на тема "Аз помня", която ще се проведе в историческия музей.

Поетическата обсерватория вече възвърна първоначалната си дата, на която се е провеждала при своето основаване - 2 юни. За края на м. юни по традиция се провежда Белоградчишкия панаир и се отбелязва празникът на града - Петровден. В рамките на панаира ще се проведе и фолклорният фестивал „От Тимок до Искър”, в който участват фолклорни състави и индивидуални изпълнители от областите Видин, Враца и Монтана.

Най - голямото културно събитие - „Опера на върховете” тази година ще се проведе  във втората половина на м. юли 2019 г. От 19 до 21 юли ще се проведе и традиционният Международен събор на прохода „Кадъ боаз” при с. Салаш. През месец август в художествената галерия „Вълчо Вълчев” се планира изложба, посветена на 15 Пехотен ломски полк. А през месец октомври в галерията ще бъде подредена изложба  - живопис на Маргарита Радославова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във