Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняеми за КТБ бяха привикани в следствието

Бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и главният счетоводител на трезора Мария Димова бяха привикани в Столичното следствие, за да бъдат прецизирани обвиненията им. Адвокатът на Димова Николай Рангелов обясни пред журналисти каква е била причината за призовките, предаде БТА. Той обаче не отговори на въпроса в каква насока разследващите прецизират текстовете на обвинението, но уточни, че няма промяна в тях.


В своите обяснения главната счетоводителка е заявила, че в част от периода, за който е обвинена, е била в отпуск и няма как да е извършила престъпление. От медиите Рангелов разбрал за освобождаването на друга от обвиняемите - главната касиерта Маргарита Петрова. Той допуска, че това може да е станало, ако тя е оказала съдействие на разследващите, каквато информация вече се появи.


Също от медиите за освобождаването на Маргарита Петрова е научил и Янчо Янков - адвокат на Орлин Русев. Янков не намира логика между освобождаването на Петрова и това, че сочената за неин помагач Борислава Кючукова - зам.-главен счетоводител на банката, остава в ареста.


Преди дни прокуратурата съобщи, че на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери - затова, че умишлено е склонил Русев и Петрова да се разпоредят с 206 млн. лева.


Ескалиране на протестите и засилване на натиска върху държавните институции прогнозира междувременно участник в групата в социалната мрежа, която настоява за защита на интересите на вложителите в КТБ. Очаква се и намесата на европейски съдилища, каза юристът Даниел Божилов пред БНР.


Той обвини управителя на БНБ Иван Искров, че на базата на вътрешна информация е изтеглил своевременно спестяванията си от КТБ, докато положението на обикновените хора с блокирани сметки продъжава да се влошава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във