Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинителен акт за съставяне на неистински документ за завещание

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Н.Б., на 69 г., за това, че за времето от 27 ноември 2014 г. до 5 януари 2015 г., в с. К., обл. Пловдив, съставила частен документ – саморъчно завещание от името на другиго, като попълнила лист, носещ подпис на издателя, със съдържание, което не съответства на волята на подписалия – престъпление по чл. 315 ал.1 във вр. с чл. 309 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемата изписала собственоръчно текст от името на мъжа, с който живеела на съпружески начала, със завещателно разпореждане, че оставял на внука й “апартамент, къща и пари в банка – да бъдат само за него“. По-късно мъжът починал, като обвиняемата спазила процедурите за заверяване на завещателните разпореждания. Междувременно наследниците оспорили по гражданско-правен ред автентичността на документа, който бил прогласен за нищожно от съда, като причината е, че завещанието трябвало да бъде изцяло написано ръкописно от самия завещател, но в случая не било сторено.

Според експертно заключение, ръкописният текст бил изпълнен от обвиняемата. По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във