Параграф22 Daily

§22 Новини

Огнян Минчев: У нас има симбиоза между висшата политическа и корпоративната класа

През последните 15 години не е възможно да се създаде правителство, което да не е зависимо от пряк олигархичен натиск. И тук не става дума за това, че някакви лоши хора зад сцената натискат добрите хора на сцената. Напротив – имаме симбиоза между висшата политическа класа и корпоративната класа зад сцената”. Това каза доц. Огнян Минчев, председател на Управителният съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International). Той коментира световната класация - индекс за възприятие на корупцията, която се изготвя всяка година от асоциацията, сочи Нова Тв.

Доцент Минчев поясни, че се говори за възприятие на корупцията, тъй като тя не може да бъде измерена. Индексът обаче адекватно отразявал положението в България. „Понятието за корупция губи своето съдържание напоследък. То отбелязва отклонение от нормата, а въпросното отклонение вече стана правило на самия връх на държавата и на корпоративния бизнес”, коментира още доц. Минчев.

Според него в страната ни не се случва нищо съществено за подобряване работата на институциите и за осветляване на бизнеса. „Борбата с корупцията има изключително ниска ефективност в България”, смята още Минчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във