Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжeн съд - Добрич допусна предаване на български гражданин във Франция за изтърпяване на ефективна присъда

Състав на Окръжния съд в Добрич допусна предаването на 30-годишен мъж от село Айдемир, община Силистра, на френските власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.

Във Франция българският гражданин е бил осъден на 3 години затвор за притежание на оборудване за фалшифициране на платежни средства, опит за скиминг измама, извършена като част от организирана престъпна група и участие в група, съставена от криминално проявени лица. От данните по делото става ясно, че той е осъден заедно с още двама българи, които са получили наказания от 3 и 4 години затвор.

Престъпленията били извършени в периода от септември до 13 октомври 2011г. на територията на Франция и Германия. Присъдата е постановена на 16 декември 2016 г. от Изправителен съд в град Нанси. 30-годишният е обжалвал съдебния акт, но на 23 октомври 2018 г. той е бил потвърден от Апелативния съд в същия град. Веднага била издадена и заповед за задържане на българския гражданин. На 5 март т.г. той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Открит е на 3 май в село Карапелит, след като полицейски служители спрели за проверка автомобил и установили, че колата е управлявана от обявения за международно издирване мъж.

Пред Окръжния съд в Добрич 30-годишният заяви, че не желае да бъде предаден на френските власти, отрече да е извършвал посочените деяния и отбеляза, че има адвокат във Франция, който обжалва постановената срещу него присъда. Окръжният съд прецени обаче, че няма основания да откаже предаването му на френските власти. Съдът установи, че цитираната присъда действително не е
влязла в сила и е обжалвана пред Касационния съд, но в изпратените от Франция документи е посочено изрично, че обжалването не спира изпълнението на съдебния акт, тъй като е налице заповед за арест. Френските власти са дали и необходимите гаранции, че след приключване на наказателното производство, ако мъжът бъде окончателно осъден, той ще може да изтърпи присъдата си в България.

Окръжният съд потвърди взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди той да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване във Франция. Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във