Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжният съд в Добрич наказа мъж, злоупотребил с доверие при сделки за земя

Окръжният съд в Добрич наказа 46-годишен мъж, злоупотребил с доверие при сключването на 14 сделки за земя. От неговите действия като пълномощник на търговско дружество е последвала значителна щета в размер на над 2 188 000 лева, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Подсъдимият, който е от Пловдив, е бил упълномощен от ощетеното дружество да купува земеделски земи от различни собственици в района на Шабла и Каварна. При сключване на сделките мъжът договарял приемлива за продавачите цена, а после съзнателно вписвал в нотариалните актове по-високи цени на закупуваните имоти. Подсъдимият предварително се разбрал с продавачите да му предават или на човек, посочен от него, разликата между записаните в нотариалните актове суми и договорените с тях цени. Мотивирани от това да приключат успешно сделките, собствениците на имоти изпълнили поставеното им условие.

Щетата се изразява в разликата между сумите, които реално са били получени от продавачите, и тези, вписани в нотариалните актове и изплатени от дружеството, поясняват от съда.

Окръжният съд в Добрич потвърди присъдата на първата съдебна инстанция в Каварна мъжът да изтърпи една година "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, отчитайки чистото му съдебно минало и съдействието, което е оказал в хода на разследването.

Съдебното решение не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във