Параграф22 Daily

§22 Новини

Окръжният съд в Търговище е сред първите, приложили новия Закон за европейска заповед за разследване

В Окръжния съд в Търговище в съдебно заседание са проведени процесуални действия по новия Закон за европейска заповед за разследване. Така институцията се нарежда сред първите у нас, приложили нормата. Делото се води за "източване" на ДДС и в момента е в съдебна фаза, съобщават от Търговищкия окръжен съд, сочи БТА

Подсъдимият С.С. е обвинен, че е причинил щета на държавата за около 1 млн. лева. Касае се до сделки за износ на стоки в чужбина. Много от свидетелите са чужди граждани и снемането на показанията им пред съда в Търговище би представлявало голямо затруднение и би забавило съдебното следствие. Новият закон дава възможност това да се избегне.

Възползвайки се от него, съдия Иванов, докладчик по делото, е отправил искане пред италианските съдилища в Болоня и в Неапол, да бъдат призовани и разпитани чрез видео-конферентна връзка двама свидетели. Исканията са уважени и разпитът е насрочен за 11 септември. За извършването на връзката е предоставена техника от Висшия съдебен съвет.

Това е първото подобно искане в страната за предоставяне на техниката и осъществяване на процесуални действия чрез видео-конферентна връзка по новия Закон за европейска заповед за разследване, съобщават от Съда в Търговище, цитирайки данни на Висшия съдебен съвет. Имало е подобни разпити, но те са осъществявани по друг ред.

Разпитът се осъществява в редовно съдебно заседание, в присъствието на всички участващи по делото лица и преводач. Разпитите се водят от българския съд, а в италианските съдилища присъства съдия, който води заседанието там. Свидетелите се предупреждават за наказателната отговорност, която носят и по българското, и по италианското законодателство.

Свидетелите са разпитани и всички действия са осъществени успешно. Делото продължава. Предстоят още разпити, включително чрез нови видео-конферентни връзки със съдилища в други държави, допълват от Окръжния съд в Търговище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във