Параграф22 Daily

§22 Новини

Оправдаха екс-външния министър Даниел Митов, осъдиха заместника му Христо Ангеличин

Четири години „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим присъди Специализираният наказателен съд на бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин по обвинението на Специализираната прокуратура, че не е упражнил достатъчен контрол върху работата на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” във ведомството (престъпление по чл. 219 от НК).

Съдът оправда бившия външен министър на въшните работи Даниел Митов, обвинен за злоупотреба с доверие, въпреки, че в присъдата си СпНС призна, че приложената процедура в министерството е била незаконосъобразна и че от нея са настъпили вреди за ведомството.

Съдът призна Ангеличин за виновен в това, че с действиета си е причинил значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева. Въпросните средства са изплатени на търговско дружество, с което Министерството на земеделието и храните е имало договор след обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания. Вместо МВнР да обяви обществена поръчка, то сключило 2 споразумения с МЗХ, по силата на които били ползвали услугите на търговското дружество чрез земеделското ведомство.

Присъдите не са окнчателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във