Параграф22 Daily

§22 Новини

Още триста камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани в София

За да подсили сигурността по време на европредседателството, общината ще разположи в София още 300 камери за видеонаблюдение. Те ще бъдат монтирани по трасето от летището по бул. "Цариградско шосе" през НДК до кв. "Бояна". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която, заедно с вътрешния министър Валентин Радев, представи единната система за сигурност на София, сочи Дарик.

Други близо 50 камери ще бъдат монтирани в метрото, уточни Фандъкова. Така в столицата от 1 януари ще има близо 3000 камери. Част от новата система е изградена с получените 2 млн. лв. от правителството, а общината е добавила от бюджета си 1.1 млн. лв., посочи Фандъкова. С новите камери се записват номерата на автомобилите и ако бъде засечена издирвана кола, системата ще индикира това на операторите.

Модерното видеонаблюдение може да анализира частично нарушенията на движението в столицата, но за да бъдат установявани всички, каращи с превишена скорост например, системата ще бъде надграждна, посочи още Фандъкова.

Министър Радев изрази задоволството си от изградената система за видеонаблюдение и припомни, че тя е само един от елементите от системата за сигурност, която България ще прилага по време на европредседателството. Частично ще бъдат затваряни основни булеварди, по които ще преминават високопоставени гости през шестте месеца на председателството. Възможно е и в конкретни дни при срещите на високо равнище районът около НДК също да бъде затварян за кратко.

Колкото до подготвяния от полицейските синдикати протест на 22 декември, Радев заяви, че е информиран за него и допълни, че следващия вторник по време на среща със синдикатите ще бъдат коментирани възможностите за разпределяне на отпуснатите близо 55 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във