Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдиха варненски адвокат, обсебил 14 000 лева на свой клиент

По обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна днес състав на Варненския районен съд осъди на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок 40-годишния варненски адвокат И. Пенов. Обвиненият от Районната прокуратура за документно престъпление и обсебване на сумата от 14 000 лева на свой клиент поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие и се призна за виновен по двете обвинения.

На 13 септември 2011 год. Пенов съзнателно използвал неистински документ – адвокатско пълномощно, по изпълнително дело пред частен съдебен изпълнител във Варна. Той бил  упълномощен от свой клиент месец по-рано да го представлява при закупуването на имот, обявен на публична продан. Търгът бил отменен, но подсъдимият адвокат „пропуснал“ да уведоми клиента си, че може да получи внесената от него сума от 14 000 лева заради несъстоялия се търг. С неистинското пълномощно адвокат Пенов се легитимирал като пълномощник на клиента си и депозирал молба за възстановяване на сумата по адвокатската си сметка. На 14 септември 2011 г. сумата била преведена по нея.

Пенов изтеглил средствата и ги изхарчил за лични нужди, без да ги върне на клиента си, въпреки че той се интересувал от финализирането на сделката и въвеждането му във владение в имота. За действията на адвоката си клиентът научил едва след като посетил кантората на частния съдебен изпълнител.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във