Параграф22 Daily

§22 Новини

Осъдителна присъда за жена, осъществявала нерегламентирано видеонаблюдение в плевенска поликлиника

По протест на Районна прокуратура – Плевен, поддържан Окръжна прокуратура – Плевен, съдът отмени постановена оправдателната присъда на Снежанка Д. за нерегламентирано видеонаблюдение. Тя е призната за виновна за престъпление по чл. 339а, ал.1, предл.2 от НК и е осъдена на една година лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено с три години изпитателен срок.

В периода от 19.04.2010 г. до 30.04.2010 г., без надлежно разрешение, което се изисква по закон – чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, Снежанка Д. е използвала специални технически средства – 2 видеокамери, ведно с микрофони, всички камуфлирани в корпуси на пасивни инфрачервени детектори за движение, монтирани в два кабинета на ДКЦ – 2 в гр. Плевен и компютърна конфигурация, предназначени за негласно събиране на информация.

От събраните доказателства е установено, че в посочения по-горе период подсъдимата работила като главен счетоводител в лечебното заведение и по нейно нареждане в два от лекарските кабинети, без знанието на лекарите били монтирани видео камери и микрофони, замаскирани като датчици за движение. Така монтираните устройства били свързани със съответната компютърна конфигурация. Целта на подсъдимата била чрез поставените камери да следи действията на медицинския персонал в двата кабинета, без наблюдаваните от нея лица да знаят за това, като придобитата информация да използва за свои цели.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд на Република България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във