Параграф22 Daily

§22 Новини

Открит е паметник-чешма, изграден преди 102 години от 26-ти пехотен Пернишки полк

Паметник - чешма, изграден от 26-ти пехотен Пернишки полк през 1916 г., е открит от опознавателно-теренна експедиция, организирана от Регионалния исторически музей в Перник, Министерството на отбраната, Македонския научен институт и Института за исторически изследвания към БАН. Това съобщи на пресконференция научният ръководител проф. д.и.н Тодор Петров от Военна академия "Г. С. Раковски", сочи БТА.

Това е единственият запазен български военен паметник на територията на Гърция от Първата световна война, подчертаха областният управител Ирена Соколова и проф. Петров. Монументът се намира в Сенгеловата планина. В едноименното село Сенгелово войниците от 26-ти пехотен Пернишки полк били три месеца на позиции.

Експедицията открила мястото по запазена стара снимка на чешмата, построена от пернишките войници. Паметникът бил описан в книга на Иван Караиванов - участник в тогавашните събития. Чешмата била с три чучура и имала надписи "България се бои само отъ Бога..." и "Построена от 26 пехотен Пернишки полк". Сега надписите не съществували, били заличени със синя боя, разказа организаторът на експедицията Силвия Нотева. Освен чешма, пернишките войници направили и път за артилерията до гр. Демир Хисар, ремонтирали банята в Сенгелово.

Паметникът е гордост за Перник, възможно е той да бъде възстановен, смята проф. Петров.

Събитието е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Експедицията е реализирана с подкрепата на областния управител на Перник Ирена Соколова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във