Параграф22 Daily

§22 Новини

Отложиха делото срещу 86 миньори от "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати

Делото срещу 86 миньори от мини "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати през май 2017 г., беше отново отложено. Решението на Кюстендилския окръжен съд е заради нередовно призовани лица по процеса, който продължава вече повече от година. Някои от съдените миньори са уволнени, други напуснаха, а трети все още са на работа в рудника, сочи БНР.

Миньорите излязоха на спонтанен протест пред административната сграда на мините на 11-и и 12-и май миналата година, след като не получиха заплатите си, без да потърсят консултации и съдействие от юристи или от синдикатите, а работодателят им веднага внесе жалба в съда с искане за обявяване на стачката за незаконна и за нанесени щети на дружеството, след като миньорите не са били на работните си места.

На пръвото заседание в съдебната зала се явиха повечето от призованите. На следващите заседания обаче миньорите не се явяват. Техният адвокат Ивона Павлова поясни: "Работодателят по някакъв начин упражнява над тях натиск. Тоест, те не могат да ползват някакъв отпуск, за да могат да дойдат на съдебно заседание".

Следващото заседание е насрочено за 20-и ноември тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във