Параграф22 Weekly

§22 Новини

Отложиха делото срещу бившия началник на ТЗ „БОП”

Окръженият съд във Велико Търново отново отложи делото срещу бившия началник на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" Орлин Тодоров и насрочи следващото заседание за 18 март 2014 г.. Дотогова трябва да бъдат събрани някои справки по искане на адвоката на Тодоров Ирена Божурска, която направи общо осем доказателствени искания. По голямата част оттях са свързани с изготвяне на справки за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо различни лица.


Първото искане е за изготвяне на справка от Окръжна прокуратура - Велико Търново дали има издадена европейска заповед за арест или образувани дела срещу братята Ивелин и Владимир Шишкови, разследвани за трафик на жени в Белгия.


Адвокат Божурска се обоснова, че справката ще покаже дали по други производства има налична информация за адресите на двамата братя. По думите на прокурор Валентин Вълков другите производства нямат нищо общо с воденото в момента съдебно производство, тъй като обвинението е, че Орлин Тодоров е изнасял информация по служба във връзка с воденото в Белгия следствие.


Второто искане на адвокат Божурска бе да се изиска справка в Окръжна прокуратура - Шумен дали са прилагани специални разузнавателни средства по отношение брата на бизнесмена Георги Вълев - Таньо Вълев. Прокурорът посочи, че в делото са приложени свидетелските показания на Валентин Цоновски, който е събирал данните от СРС-тата. Свидетелят контактувал на няколко пъти с Тодоров, на който споделил за информация, която по-късно обвиняемият разкрил на бизнесмена Петър Христов. Такава справка вече е поискана от Окръжна прокуратура - Шумен, но така и не е получена.


Следващите искания също са свързани с изготвяне на справки за прилагане на СРС спрямо различни лица - спрямо лекарите, известни от т. нар. случай "бебето от фризера", както и бившия кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев; спрямо предприемача Исмаил Хаджимустафа; и спрямо самия Орлин Тодоров.


Божурска поиска и да бъдат предявени иззетите веществени доказателства - катерушка и пързалка на свидетелката Красимира Михайлова. Съоръженията са иззети от Вълевите къщи в село Чифлика.


Съдът уважи част от исканията на адвокат Ирена Божурска.


Според прокурор Вълев обаче направените искания са неоснователни. Според него не е необходимо събиране на доказателства по по-голямата част от тях, тъй като информацията вече е приложена по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във