Параграф22 Daily

§22 Новини

Отровителите на Скрипал известени с телефонно позвъняване за успеха на покушението

Заподозрените в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия след завръщането си от Солзбъри в Лондон в деня на покушението са получили тайно телефонно позвъняване, което е трябвало да засвидетелства за успешната операция, съобщи английският Guardian, позовавайки се на анонимен източник. В момента следователите по делото разглеждат такава версия и събират все още необходимите данни и улики, които биха доказали, че заподозрените Руслан Башров и Александър Петров не са действали сами.

"Една от теориите гласи, че Баширов и Петров за чакали новини за това дали атаката е била успешна и  телефонното позвъняване е бил сигналът за това. Позвъняването би могло да бъде потвърждението, че те могат да се отправят към летището и да напуснат Великобритания", твърди източникът на Guardian.

Засега не е установено дали тово телефонно позвъняване има връзка с другия офицер от ГУ на Генералния щаб Сергей Федотов, който бе посочен като възможния трети участник в операцията по отравянето на Скрипал. Както стана известно, той долетял в Лондон от Москва няколко часа преди пристигането на Баширов и Петров. Въпреки това следователите по делото разкриват, че във версията за присъствие на трети участник в случая "съществува определена степен на неопределеност".

Според разследващия сайт Bellingcat и изданието The Insider, имената на Руслан Боширов, Александр Петров и Сергей Федотов са фалшиви. С тях сътрудниците на ГУ Генштаба са провели операцията срещу Скрипал. А настоящите имена на сътрудниците всъщност са Анатолий Чепига, Александър Мишкин и Денис Сергеев.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във