Параграф22 Daily

§22 Новини

Пак ще има избори: Физически лица ще предават вторични суровини от метали

Физически лица отново ще могат да предават на вторични суровини битови отпадъци от черни и цветни метали. Правителството прие поправки в Закона за управление на отпадъците. Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че с поправката, която дава право на физическите лица да предават метални отпадъци, отново се отговаря на препоръка на Комисията за защита на конкуренцията. Поставя се обаче ограничение за възнаграждението: Едно лице в рамките на година може да получи заплащане за предаване на отпадъци не повече от 100 лева, като разбира се се прилагат всички разпоредби за проследяване произхода на отпадъците, деклариране на произход и контрол върху операторите.

Физическите лица ще могат да предават отпадъци само от бита, но не и от критичната инфраструктура: Стари тигани и тенджери могат да предават, но не може да си помисли за това да предава релси от железопътната инфраструктура, кабели от инфраструктурата, която е свързана с електроразпределението, мантинели, метални части от пътната инфраструктура, шахти. Това не е позволено. Ние подкрепяме и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото, знаете, че при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората.

Ако се приемат елементи от критична инфраструктура, операторите ще се лишават от разрешителни.

Площадки за вторични суровини ще се разполагат само в промишлените зони на населените места, гласи друга поправка.

Четете още

Параграф22 Daily

Съобщение на Главна прокуратура

Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“. Още »
Параграф22 Daily

Осъдиха Пламен Панталеев за данъчно престъпление и му конфискуваха 101 леки автомобила

Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд и е влязла в сила. Автомобилите са обявени за международно издирване, тъй като по-голямата част от тях се управляват... Още »
Параграф22 Daily

Автоджамбазите купували кола от оказион в Италия за 500 евро, у нас я продавали за 15 бона

Вместо да плащат данъци, вкарвали возилата в автокъщи като "наем за паркоместа". Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във