Параграф22 Daily

§22 Новини

Пак скандал: Самолет излетя от летище София без проверка

На 13 юли 2018 г. самолет е излетял от летище „София“ без проверка от граничните власти – ще бъда щастлив, ако ме опровергаят. Това обяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. „В петък 13, между 17 ч. и 19 ч. самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище „София“, без каквато и да е проверка от граничните власти – нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти“, каза Петков, цитиран от "Фокус". Той уточни, че става въпрос за частен самолет, сочи bTv.

Самолетът е имал над 1 час престой в столицата. През това време пътниците от него са стояли в помещение на летището.

По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди пред медиите, че такъв случай има. Става дума за машина с петима пътници, излетяла от Габрово и минала през столицата на път за Гърция. Според Маринов причината да няма проверка е, че наземният контрол не е уведомил "Гранична полиция". На гръцка територия машината е била проверена и не е било намерено нищо съмнително.

Според Румен Петков ако не се стигне до оставки на най-високо ниво, то ще говорим за „неспособността на министър-председателя да създаде условия българските граници да бъдат ефективно управлявани на летището”. „Всичките ни приказки, че сме готови за Шенген, този министър ги разрушава с всички сили, които има под ръка“, каза Петков, визирайки министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

По-рано през годината вече избухна подобен скандал, след като стана ясно, че много от пътниците на кацнал в София самолет въобще не са били проверени заради липсата на цяла смяна гранични полицаи. Това доведе до уволнения и оставки, като обаче от МВР бяха категорични, че действията на униформените не са били преднамерени.

На днешната пресконференция Петков поиска КСНС за чумата по животните и призова ЕК да се заеме по-активно с борбата със заболяването у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във