Параграф22 Daily

§22 Новини

Пак законотворчески провал: Спешни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Законът за ползването на земеделските земи бе гласуван в края на май, но стана ясно, че тазгодишната кампания по отдаване на нивите под аренда е на път да затъне в тотален хаос, заради закона. Според него земеделците, които обработват земя под наем и имат договори за повече от година, трябва да ги представят отново в областните земеделски служби в писмен вид с нотариална заверка от двете страни и удостоверение на съдържанието.

Срокът за това е месец и изтича след два дни, но тъй като е невъзможно да се спази, се очаква да бъде удължен по спешност.

В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Мариела Йорданова, член на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите, обясни: "Законът за ползването на земеделските земи имаше много добри намерения - да се защитят правата на собствениците и да имат възможността те да си управляват земята, а не да бъде открадната и да бъде злоупотребено с нея. Добрите намерения затънаха в едни разписвания в закона, които вместо да облекчат ситуацията, доста натовариха всички страни в процеса на собственост на управление на земята. Тези промени предизвикаха недоразумение, което пък предизвика напрежение при нас, ползвателите, както и при собствениците. На нас ни е много трудно да обясним на собствениците защо на ново трябва да подписваме нови документи, нови пълномощни, нови договори. Започват едни съмнения, че не искаме да им плащаме рентата или искаме да им вземем земята, а това е само защото едни хора, които не са собственици на земеделска земя, злоупотребиха със земята на други хора. Искрено се надяваме това недоразумение в закона да бъде отстранено".

Facebook logo
Бъдете с нас и във