Параграф22 Daily

§22 Новини

Парламентът да не може да избира магистрати за членове на ВСС

Магистрати да не бъдат избирани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Това мнение изрази днес главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за приетите вчера на първо четене промени в Конституцията и очакваното становище на Венецианската комисия.

Докладът на Европейската комисия за демокрация чрез право трябва да бъде готов в края на септември. Главният прокурор очаква в него да бъде изразено мнение по няколко въпроса - разпределението на професионалната и политическата квота в съдебната и прокурорската колегия на ВСС, дали кадровиците от политическата квота трябва да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство и дали магистрати трябва да влизат в съвета от парламентарната квота. По последния въпрос Сотир Цацаров изрази личното си мнение - не, не трябва.

Обвинител №1 подкрепи и явния вот във ВСС. Той очаква такова предложение да бъде внесено от депутати между първото и второто гласуване на измененията на основния закон. По думите му то би било конструктивно. "Не съм противник на явния вот. Нямам никакви притеснения да кажа за кой гласувам "за" и за кой "против". От една страна е тайната на вота. Тя е свещена. Но от друта страна - трябва да имаш куража и да кажеш за какво и за кого гласуваш", заяви Сотир Цацаров, цитиран от "Правен свят".

Конструктивни и популистки предложения очаква главният прокурор между четенията на проекта за изменение на Конституцията. В първата група той зачисли евентуално предложение за своеобразен парламентарен контрол на държавното обвинение, свързан дори и с изслушване на главния прокурор. Цацаров напомни, че именно такова предложение е направило самото държавно обвинение през ноември миналата година.

По отношение на популистичните изказвания, главният прокурор заяви: "Няколко фигури, аз се чудя как смогват да обиколят целия спектър от сутрешни блокове, вече дадоха заявка за това. Те не ни интересуват. Целта им е да бъде казано на избирателите "Виждате ли какво правим".

По повод заявката, дадена от Янаки Стоилов (БСП) вчера, а именно, че ще предложат намаляване на мандата на тримата големи в съдебната система, Цацаров каза, че ще коментира това предложение, когато бъде направено и когато се запознае с мотивите му.

Иначе той определи като обнадеждаващ знак вчерашното гласуване в парламента на промените в Конституцията.

"За втори път политическата класа демонстрира един много обнадеждаващ консенсус по отношение на съдебната власт. Първият знак е изборът на главен съдебен инспектор. Вторият е първото гласуване на промените в Конституцията. Това първо гласуване тръгна по бързата писта", коментира главният прокурор. Той обаче отправи и своеобразна забележка – "знакът на първия консенсус продължи много, много дълго, докато бъде продуциран във вариант на избор". Цацаров посочи, че очаква трите гласувания да минат под знака на политическия консенсус.

По най-спорния въпрос - разпределението на квотите в прокурорската колегия, обвинител №1 заяви, че то ще бъде такова, каквото го гласува законодателят. "Нямам самочувствието, че мога да внасям предложения пред НС. Но мога да изразявам мнение - своето и на колегите. Много е важно какво ще бъде мнението на Венецианската комисия. Стартирал е един процес, който е бил неочакван за всички – по бързата пътека. Сигурен съм, че Венецианската комисия ще изрази ясни становища по всички въпроси. Едва, след като прочетем становището на Венецианската комисия, след като и народните представители се запознаят с него и след като е даден този оптимистичен знак, процесът ще продължи. Вчерашният ден показа, че диалогът ражда съгласие, не компромисът", каза още Сотир Цацаров.

На няколко въпроса, свързани с разпределението на квотите в прокурорската колегия, обвинител №1 отговори, че трябва да се изчака становището на Европейската комисия за демокрация чрез право.

"Направена е огромна крачка към консенсус. Дайте да не я опорочаваме с мрачни прогнози", заключи главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във