Параграф22 Daily

§22 Новини

Парламентът създаде временна комисия за проучване на сигналите на Босия

След остри пререкания Народното събрание създаде днес временната анкетна комисия за разглеждане на постъпилите сигналите за корупция в процедурата по  придобиване на шофьорски книжки, внесени от обявилия гладна стачка Николай Колев - Босия. Създаването на комисията бе по идея на председателя на парламента Цвета Караянчева, която преди дни лично се срещна с Колев в дома му.

Комисията е с мандат за работа един месец, а членовете ѝ бяха намалени от 15 на 5 с редакционна поправка от вносители от ГЕРБ. Отпадна и заместник-председателското място в комисията, която остана с четирима членове и един председател.

Още в началото Георги Свиленски  от БСП обясни, че сигналите за корупция са от години и са внесени във всички възможни институции. „Но след като наистина проблемът е сложен и спешен, ние ще подкрепим тази комисия с ясното съзнание, че от тази комисия наистина ще търсим и ще искаме резултат, с конкретно виновни лица“, каза Свиленски.

Всяка парламентарна група предложи член на комисия - ГЕРБ предложиха Светослав Иванов, БСП - Георги Свиленски, ДПС -  Исхан Халил Хаккъ, "Воля" -  Андон Дончев, а "Обединени патриоти" - Атанас Стоянов. Острият спор се разрази по въпроса  кой да заеме председателското място. От ГЕРБ не поискаха да оглавят анкетната комисия, макар тя да се сформира по тяхно предложение.

Затова депутатът Георги Свиленски пое инициативата и предложи Светослав Иванов от ГЕРБ за председател. Иванов побърза да направи обратното предложение. „Считам, че тази  комисия трябва да бъде поета от опозицията, тъй като те са нашият основен коректив“, каза Иванов.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков не скри възмущението си. „Срам ме е от това, което се случва тук. Навън има човек, който гладува, има протест, реагирате с комисия. Поемете отговорността, ако не, не се подигравайте с нас, народните представители и хората, които протестират“, каза той.

За да не бъде гласуван за председател, Георги Свиленски си даде отвод и Светослав Иванов от ГЕРБ остана единствената кандидатура за председател. БСП попълниха състава на комисията с Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във