Параграф22 Daily

§22 Новини

Партията на Валери Симеонов пак обвини ГЕРБ, че са продали България

След скандалите на тема „тютюн”, „бензин” и „дискотеки”, управляващата коалиция се пропука отново по оста „ГЕРБ – националисти”. Този път темата са приватизационните сделки, сочи bTV. „Днес ГЕРБ продаде държавата за 58 млн. лв. – това е сумата, която трябва да се даде от страна на Параходство "Български морски флот", заяви на брифинг в парламента Валентин Касабов от НФСБ, след като в пленарна зала бяха приети на второ четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според новите текстове специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години. Разпоредбата се прилага и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите 5 години следприватизационни задължения.

Според националистите текстовете директно обслужват бизнесмена Кирил Домусчиев по линия на придобития от него „Български морски флот”: „Страшно е, когато една коалиция се продава за лесни пари. Страшно е, когато в България има царе. Преди това имахме един цар Киро, сега имаме цар Киро 2”. „От НФСБ сме безкрайно възмутени и се питаме докога ще продължи тази непочтена игра от страна на колегите от ГЕРБ. Вчера имахме съвет на коалициите. Тази поправка и самият закон колегите от „Атака” бяха готови да го оттеглят, но се противиха колегите от ГЕРБ, което ясно и категорично показва едно – олигарсите в България продават интересите на българите“, заяви Касабов.

И продължи с фронтална атака: „Питайте Бойко Борисов по какъв начин е зависим от братя Домусчиеви. Това е големият въпрос, който задава Валери Симеонов. Задаваме и ние този въпрос”

Депутатът Борис Ячев пък упрекна опозицията, в лицето на БСП, ДПС и Воля, че не са взели отношение по време на дебатите. „В момента говорим за едно мълчаливо мнозинство, специално по този законопроект, което сигурно не е политическо, но е икономическо“, аргументира се той.

На обвиненията отговори председателят на Правната комисия Данаил Кирилов, който отрече той или друг депутат от ГЕРБ да са предлагали поправки в спорните два параграфа. На въпрос дали чрез промените в закона за подарят 58 млн. лева на братя Домусчиеви, той отговори: „Нищо подобно“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във