Параграф22 Daily

§22 Новини

Петър Славов: "Лобистките закони и картелните практики правят цените на горивата изкуствено високо"

Приетият от 44 Народно събрание Закон за горивата има негативни последици за гражданите и малкия и среден бизнес в страната, коментира в интервю за Радио Стара Загора Петър Славов от Политическо обединение „Демократична България“ и бивш народен представител.

Недоволството на обществото и протестите в последните дни са вследствие на картелни практики за поддържане на изкуствено високи цени на горивата, които са в ущърб на гражданите и малките фирми. Славов прогнозира задълбочаване на тази тенденция в края на годината. Според него обяснението на управляващите, за високите цени на горивата с конюнктурата на цените на световните пазари, прикрива политиката на държавна протекция на едрия бизнес у нас с приемането на лобистки закони.

От „Демократична България“ настояват Комисията за защита на конкуренцията и регулаторите в страната да работят за установяване на картелни практики и тежки санкции за прекратяването им. Петър Славов допълни, че управляващите и мнозинството в Народното събрание трябва да преустановят практиката на приемане на лобистки закони, отменяне на сега действащия Закон за горивата, както и провеждане на политики за насърчаване на конкуренцията на пазара.

От „Демократична България“ са готови да предложат разработения от тях закон за горивата на всички политически парламентарно представени партии като алтернатива за провеждане на добри пазарни практики у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във