Параграф22 Daily

§22 Новини

Пилотът, излетял без проверка от София: Информация за полета, пътниците и самолета бе подадена предварително на граничните власти

Летищните оператори и Гранична полиция се събират на съвещание, заради поредния случай на самолет, който не е бил проверен на Летище София. Случаят е от 13 юли, когато частен самолет с петима души на борда, излита без пътниците да са минали проверка от граничните полицаи. Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София, на път за Гърция. На Летище София вече тече проверка във връзка със случая.

Мирослав Хинков е собственикът на малкия самолет, той е и човекът, който го е пилотирал. Самият Хинков обясни в ефира на "България сутрин", че това, което не е направено от граничните власти, е да проверят личните документи на пътниците. "Всъщност самият самолет, всичката информация за него беше подадена предварително, кой е самолетът, регистрация и т.н. Часове на излитане и кацане, информация за пътниците беше подадена още преди излитането и до София, и до Гърция. Така че цялата информация всъщност е била налична", разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR Хинков.

По думите му службите заслужават по-скоро похвала, защото те успели да си свършат работата, тъй като след подаден сигнал до гръцката страна пътниците са били проверени там. "В края на краищата защитните средства на системата сработиха, проверката беше направена", допълни бизнесменът.

Той разказа, че често управлява самолета си извън границите на страната и сподели мнението си, че на много места е много вероятно пътници да влязат без проверка. "На някои летища въобще не ги проверяват. В Англия сме влизали без никаква проверка", настоя Мирослав Хинков пред Bulgaria ON AIR.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във