Параграф22 Daily

§22 Новини

Плевнелиев номинира Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров за съдии в Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев обяви номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд от квотата на държавния глава. Филип Димитров е министър-председател на България от 1991 до 1992 г. и народен представител в 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Бил е заместник-председател на Обединения парламентарен комитет ЕС - България. От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право и ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ от 2003 до 2013 г. Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на Република България до края на септември тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във