Параграф22 Daily

§22 Новини

По обвинение на РП – Велико Търново осъдиха мъж за лъжесвидетелстване пред съдия

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебната фаза споразумение, мъж, лъжесвидетелствал пред съд, ще изтърпи наказание от една година пробация.

О. З. се призна за виновен за това, че в периода 24.02.2017 г. до 03.04.2017 г., в град Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, като свидетел, в съдебно заседание по наказателно дело по описа на Районен съд гр. Велико Търново, пред съд – районен съдия, съзнателно устно потвърдил неистина, като:

- на 24.02.2017 г. – заявил, че през лятото на 2012 г. бил във входа и докато пушил на стълбищната площадка, видял, че долу ставала някаква разправия, чул гласа на Т. и видял как непознат мъж блъснал Т., който паднал на земята, а непознатият избягал,

- на 03.04.2017 г. - потвърдил показанията си, дадени на 24.02.2017 г., като не е присъствал на 16.06.2012 г. на нанесения побой, в резултат на който Т. причинил на пострадало лице две средни телесни повреди – престъпление по чл. 290, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

О.З. се познавал с Т., който бил осъден за това, че на 16.06.2012 г. в гр. Велико Търново при нанесен побой на мъж, му причинил две средни телесни повреди, като му било наложено наказание пробация за срок от 7 месеца и удръжки от трудовото възнаграждение от 10 % в полза на държавата за срок от 7 месеца. Недоволен от гражданските последици, Т. решил да поиска възобновяване на наказателното производство, като помолил обвиняемия да заяви по делото, че е станал очевидец на случилото се и че той не бил удрял пострадалия. При разглеждане на делото във ВТРС обвиняемият, според уговорката,  се явил като свидетел и  в съдебно заседание заявил неверни показания, като всъщност не е присъствал на 16.06.2012 г. на нанесения побой.

По повод възникналите противоречия при излагане на тези факти, О.З. бил отново призован за разпит, като признал, че е потвърдил неистина, като е изложил неверни факти.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във