Параграф22 Daily

§22 Новини

По-строги наказания за бракониерите иска Иван Вълков

По-строги наказания за бракониерите иска бургаският народен представител Иван Вълков в личния си профил във Фейсбук. Според него в Закона за рибарство и аквакултури трябва да се приеме увеличаването на санкциите за онези бракониери, които ловят риба с динамит, упойващи вещества или с електричество във вътрешните водоеми на страната. Трябва да има и санкции за нарушителите, които са задържани с мрежи дори и да не са ги „хвърлили“ във водата.

Вълков посочва, че през последните няколко години са конфискувани бракониерски мрежи, които биха могли да покрият пътя от София до Варна и оттам до Бургас. По думите му става въпрос за около 456 км. мрежи. „Ако получим подкрепа, за рецидивистите, които унищожават рибата по този начин, наказанията ще бъдат налагани в тази последователност: административна мярка, пробация и наказателна мярка, т.е затвор за срок от три месеца, шест месеца или една година в зависимост от нарушението“, обяснява Вълков.

Според него трябва да се увеличат правомощията на служителите на ИАРА, за да имат те право да задържат бракониерите до пристигането на органите на МВР. „Относно идеята за въвеждане на изпити за любителите рибари тя е по-скоро пресилена и най-вероятно вместо тестове ще има масирана информационна кампания и подписване на декларации от самите любители, когато си купуват риболовен билет“, допълва народният представител.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във