Параграф22 Daily

§22 Новини

Поддръжката на оградата по границата - без търг

Оградата по българо-турската граница ще се поддържа, но без за това да се обявяват обществени поръчки. Тази възможност, която ще облажи близки до управляващите фирми, стана факт след като днес с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше приета нужната промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Вносители на промените бяха членовете на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от патриотите. "За" приемането на промените на второ четене гласуваха 94 народни представители, 51 бяха "против", 8 се въздържаха.

С подобна поправка в закона през 2016 г. бе прието самото изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция да става без търг. Сега цикълът се затвори с изключването на поддръжката от Закона за обществените поръчки.

Народните представители от БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението. Според тях това ще доведе до корупционни практики и увеличаване на трафика на хора. Вносителят Данаил Кирилов обясни, че с промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница. Според него целта на промяната била да се даде възможност за най-бърза реакция при пробив на оградата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във