Параграф22 Daily

§22 Новини

Подсъдим за наркотични вещества и прекурсори при условията на опасен рецидив ще лежи в затвора 3 години и 8 месеца

Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна  за придобиване, държане и разпространение на високорискови наркотични вещества метамфетамини, прекурсори и съоръжения за производство на синтетични наркотици Христо Смилов сключи споразумение с прокуратурата, като се призна за виновен и за трите престъпления по член 354а от НК. Състав на Варненския окръжен съд одобри споразумението, което влиза в сила веднага. Така 31-годишният Смилов ще изтърпява общо наказание лишаване от свобода за срок 3 години и 8 месеца при първоначално строг режим. Разноските по делото в размер 1979 лева съдът възложи на подсъдимия.

Две от трите престъпления, за които 31-годишният  подсъдим бе осъден, са извършени при условията на опасен рецидив и по време на определена от съда  мярка за неотклонение „Домашен арест“ по друго наказателно производство срещу него, също за престъпления, свързани с наркотични вещества.

Христо Смилов бил активен участник в производството и разпространението на дрога във Варна, за което е осъждан многократно, включително и ефективно.

На 19 април 2016 г. полицията засякла мъж от Белослав, за когото разполагала с информация, че е лице от активния криминален контингент. При извършения обиск бил намерен синтетичен наркотик „пико“, скрит в мобилния му телефон. При разпита станало ясно, че наркотикът е получен от Христо.

Полицейските служители предприели проверка в дома на задържания под домашен арест подсъдим и в помещенията, които ползвал във входа като импровизирана лаборатория за синтез и получаване на синтетична дрога.

При влизането на полицейските служители в дома му Христо изхвърлил през балкона на апартамента пакет. В помещение на стълбищната площадка, подпокривното пространство  и асансьорно помещение на входа, в който живее Христо, са намерени и иззети множество предмети и субстанции за производство на синтетични наркотици, две електронни везни, колби и др.

По време на процесуално-следствените действия по претърсване и изземване в дома на подсъдимия дошли трима души, редовни клиенти за произвежданите от подсъдимия синтетични наркотици.

Освен присъдата от 3 години и 8 месеца Христо Смилов ще доизтърпи и остатъка от предишна ефективна присъда, по която бил условно предсрочно освободен от затвора.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във