Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожарната в Пловдив е технически обезпечена, но има нужда от хора

"Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, е технически обезпечена, има обаче нужда от хора. Това каза директорът й Димитър Стоенчев. Службите в района са почти на критичната точка, като най-осезаемо това се усеща в Раковски. Като причина Стоенчев посочи масовото пенсиониране на служители в края на миналата и началото на тази година и несвоевременното провеждане на конкурсите. Кандидати има, и на последния конкурс за 34 свободни места са се явили 250 души, като най-оспорвано състезанието е било за пожарникари, като за едно място са се явили 12 души; девет към един са били кандидатите за шофьори на специализирана техника; най-малко са кандидатствали за по-специалните комбинирани длъжности - водач на автомобил и на подемна техника или самоходна техника, където в "цивилния живот" заплатите са доста по-високи, коментира Димитър Стоенчев пред БТА.

По отношение на новата техника пловдивските пожарникари вече разполагат и с 42-метрова автомобилна стълба, с която може да се обслужва при нужда почти 12-етажна сграда. Към автопарка са "прибавени" и шест пожарогасителни коли за горски пожари, както и два автомобила, среден клас, с пълно оборудване.

На 14 септември пожарната ще отбележи 134 години от създаването на службата в Пловдив, като празникът ще бъде предшестван от традиционната Седмица на пожарната безопасност. Ще има състезания и игри за деца и ученици, срещи с кметове и ръководствата на учебни и детски заведения за решаване на някои въпроси по пожаробезопасността, съобщи Стоенчев.

На 11 септември - световен ден в памет на загиналите пожарникари, пловдивската пожарна ще бъде домакин на традиционния турнир по пожароприложен спорт за купата "Тримоницум".

Facebook logo
Бъдете с нас и във