Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицията издирва убиеца на адвоката на Милошевич

Полиция издирва убиеца на адвоката, който защитаваше обвинения във военни престъпления бивш сръбски лидер Слободан Милошевич, предаде БГНЕС, цитирайки АФП. Драгослав Огнянович бе прострелян смъртоносно в събота вечерта пред блока, в който живее в Белград. Той е представлявал и Лука Бойович - известна фигура в подземния свят в Сърбия, сочи БНР.

„Полицията издирва човека, който уби адвоката Драгослав Огнянович и рани 26-годишния му син в ръката”, заяви днес високопоставеният сръбски полицейски служител Деян Ковачевич. Властите не свързват убийството на 56-годишния адвокат с работата му по защитата на Милошевич или Бойович, който излежава 18-годишна присъда в испански затвор за притежание на оръжие.

Според ежедневника „Вечерние новости“ Бойович е един от основните играчи в битката между две враждуващи гангстерски банди от Котор, Черна гора, която до момента е взела няколко жертви.

Друг сръбски адвокат, Владимир Зрелец, който защитаваше член на конкурентна банда, бе убит през декември 2015 г. в Белград. Виктор Гостляч, който оглавява Сръбската адвокатска асоциация, заяви, че „цялата адвокатска гилдия е в шок след убийството“. Той призова за среща с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, за да се защитят сръбските адвокати.

„Изстрелът, произведен по Драгослав Огнянович е изстрел срещу всички адвокати“, се посочва в изявление на асоциацията, която призова за бързото залавяне на убийците. Огнянович бе част от екипа от правни съветници на Милошевич, но сръбският лидер се представляваше сам пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия – съдебна структура на ООН, която разглежда случаи на военни престъпления на Балканите през 90-те години на миналия век.

Милошевич почина на 14 март 2006 г. в килията си в Трибунала в Хага. Той отговаряше по обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военните конфликти довели до разпадането на Югославия, при които загинаха 130 000 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във