Параграф22 Daily

§22 Новини

Поръчителят и двама багеристи са задържани за разораните дюни до къмпинг „Смокиня”

Установен и задържан е човекът, поръчал разораването на дюните до къмпинг „Смокиня”. Задържани са и двамата багеристи, които са изравнили терена и на практика са унищожили дюните. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Багеристите твърдят, че са ангажирани от поръчителя срещу 1000 лв. Багерът е открит скрит близо до местопрестъплението.

Заподозреният поръчител твърди, че не е ангажирал никого. Твърди също, че е собственик на имота, но не му е известно как точно в неговия имот двама багеристи са изравнили терена, уточни Арнаудова. Задържаният е от Бургас, не ни е известно да се занимава с някакъв бизнес, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Дори мъжът в действителност да е собственик на този имот, всеки български гражданин е длъжен да спазва законите. Дюните са защитена територия и независимо в чий имот са, не могат да се извършват действия, с които те да се унищожават или повреждат, каза говорителят на главния прокурор. „Държавата не е определила какво ще прави с тези дюни, които са картирани в частните имоти – ще ги отчуждава ли, ще ги плаща ли на собствениците на имотите. Разбира се, нямат право да правят каквото си искат с тях, трябва да ги опазват”, посочи директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

В момента къмпингът е охраняван от полиция. За караваните върху дюните също са подавани многократно сигнали. В повечето случаи наложените актове падат в съда.

Резултатите от проверката се очакват до края на деня.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във