Параграф22 Daily

§22 Новини

Последната инстанция ще изпълнява присъдите

Ефективните присъди лишаване от свобода ще се изпълняват веднага от последната инстанция. Това е заявила министърът на правосъдието Екатерина Захариева в Шумен, като е пояснила, че в момента се работи по такъв текст за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, пише "Правен свят". Предложението е във връзка с укриване на лица с влезли в сила присъди и забавянето на изпълнението им, свързано с изпращане на присъдите на първата инстанция и на прокурор, което отнема време. Захариева е коментирала темата по повод на разбита печатница за фалшиви евро в Свищовско, защото сред задържаните е шуменец с влязла в сила присъда, който се укривал.

Захариева беше в Шумен заедно с премиера Бойко Борисов и председателя на Върховния административен съд Георги Колев за откриване на новата сграда на Административния съд в града. Тя подчерта, че ремонтът на новата сграда на съда е струвал около 1,1 млн. лева, отпуснати през миналата година. Закупуването на сградата през 2011г. е струвало още 2,6 млн. лв. на държавния бюджет. Захариева допълни, че една от основите цели на изпълнителната власт е да осигурява добри условия на труд и добро възнаграждения.

"Моето отношение към съдиите и прокурорите се вижда в това, което можем като правителство да предоставим не само като заплати, а и като сграден фонд, за да може да работят в чудесни условия", каза премиерът Борисов.

Председателят на Административния съд в града Кремена Борисова благодари за новата сграда и добави, че с работата си през годините административните съдилища са доказали, че са необходими. "Не на последно място изказвам, искрената си благодарност към колегите в Шумен, които повече от 9 години, въпреки неудачите и неудобствата работиха неуморно и заедно постигнахме отлични резултати в работата си", каза още Борисова, цитирана от Дарик радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във