Параграф22 Daily

§22 Новини

Потребителски организации искат финансовите консултанти за потребителите да не могат да получават пари от финансовите институции

Европейската организация на потребителите започна кампания за подобряване на услугите по финансово консултиране. Потребителите в ЕС не получават съветите, от които наистина се нуждаят, когато търсят ипотеки, застраховки или се стремят да инвестират по-добре спестяванията, обясни изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов:

„Трябва да внимаваме за всичко. Особено при жилищния кредит, който е може би най-важната сделка в живота на човек. Обикновено се ангажираме за 10-15-20-25 години, къщата си ипотекираме… Това е изключително важна сделка. Разбира се, не всичко е под контрол, защото никога не знаем как щеше да се промени в движение. Понякога законодателството може да бъде променено или поведението на банката с дописване на договора през общите условия. Има едно много важно правило, което не е популярно в България и то е свързано с обстоятелството, че ние не сме юристи или финансисти, а договорите са много сложни и може да не разберем някои аспекти. Затова трябва да ползваме финансов консултант!

В момента, през Европейската асоциация на потребителите, водим кампания за ясно установяване статута на финансовия консултант, защото ако финансовият консултант е независим и не се издържа от комисионните, които ще получи от финансовите институции, тогава има голяма вероятност неговия съвет да бъде качествен. На практика обаче, почти всички финансови консултанти предлагат безплатни услуги за ползвателите, защото получават комисионни от банката, застрахователното дружество…. По добре е ние да си платим такса, но от неговият статут да бъде независим, да му бъде забранено да взима комисионна от финансовата институция. Това се е случило вече в Англия и в Холандия. Искаме това да го направим европейско правило и водим кампания под мотото „цената на лошия съвет“.

Друг проблем е, че много хора получават договора си в момента, в който вече се сключва сделката: „Подпишете тук, тук и тук и вие дори не четете. Няма време! Огромен проблем“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във