Параграф22 Daily

§22 Новини

Повече прозрачност ще намали чувството за "чадъри" над бизнеса и ще подобри климата за развитие

„Има ли чадъри над бизнеса в България“ - това бе темата на публицистичното предаване „Очите на четвъртата власт“ по Радио София. Гостът в студиото - Велислав Русев, главен редактор на списание „Бизнес клуб“  изрази позицията си по повод липсващата прозрачност като една от причините за наличието на това явление. От една страна липсва прозрачност при обществените поръчки и от друга - при съдебните решения, отнасящи се до бизнеса, подчерта той. Едно от важните условия това да се промени, според Велислав Русев, е въвеждането на електронно правителство. Бизнесът трябва да се оттласне от зависимостите си от властта и държавата (държавни и обществени поръчки), подчерта той и изрази надежда, че следващото поколение ще успее да го постигне.

Според Красен Станчев - председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, опитите да се създадат олигархически групи в демократична България не са преставали. Той посочи също и двата елемента за успешно справяне с корупцията - приватизация, приватизация, приватизация и реформа в съдебната система, касаеща най-вече прокуратурата.

Основният проблем пред дребния и среден бизнес е непрозрачността, отнасяща се до достъпа до обществени средства. За тези проблеми и за десетте принципа на оценка на бизнес средата, както и за това, че тази среда се създава от хората, в предаването говори и Елеонора Негулова - председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

Винаги е имало чадър над бизнеса, има го и по света, но в последно време размерите на това явление се увеличиха у нас, каза в предаването „Очите на четвъртата власт“ Николай Попов - председател на Съюза на данъкоплатците в България - член на Европейската и световна асоциации на данъкоплатците. Той заяви, че политиката и бизнеса са се сраснали, че олигарси притежават собствени депутати, общински съветници, кметове и други представители на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във