Параграф22 Daily

§22 Новини

Правилна политика: Матео Салвини ще забрани достъп на две НПО до италианските пристанища

Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини обеща днес да спре достъпа на още две организации, спасяващи мигранти, до италианските пристанища, предаде ДПА. Забраната се отнася за германските неправителствено организации "Си Уоч" (Sea Watch) и "Мишън Лайфлайн" (Mission Lifeline), съобщи във Фейсбук водачът на крайнодясната, антиимигрантска партия "Лига". "Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други [неиталиански] пристанища, към които да се насочат", заяви той.

Салвини каза още, че двете НПО позиционират корабите си край бреговете на Либия, за да прибират "купища хора, изоставени [в морето] от трафиканти", сочи БТА.

Преди шест дни Италия отказа да приеме кораба "Акуариус", нает от френско-германско-италианската организация "Ес О Ес Медитеране" и хуманитарната организация "Лекари без граници". След като и Малта отказа, Испания предложи да приеме кораба и той беше принуден да извърши продължително и опасно пътуване до Валенсия, в чието пристанище се очаква да акостира утре.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във