Параграф22 Daily

§22 Новини

Празници на виното и на мезето в България

За трета поредна година в родопското село Широка лъка ще се проведе конкурс за „Майсторско мезе“. На мегдана в селото местни майстори ще изложат луканки, кървавици, саздърми, кайзери и всякакви други засукани мезета от истински мръвки. Гости и туристи ще опитват от всички мезета и ще дават своята оценка в урна, за да се излъчи баш майстора.

Оригиналният конкурс е организиран от кметството и читалище “Екзарх Стефан“. В него участват майстори на млечни продукти – сирена, кашкавали, брънза, овче мляко, както и майстори на домашни салами с праз, овкусена сланина, пастърма, бахур и суджук, саздърма и кълцаница.  Дегустацията е безплатна, а към нея се прибавя и по чаша червено вино.

В конкурса участват табиетлии на мезетата както от Широка лъка, така и от съседните села – Гела, Стойките, Стикъл, Солища, Върбово, Кукувица.

Избраният от публиката майстор ще получи парична награда и грамота, а всички участници ще имат утешителни награди от фонда на конкурса. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник на виното в село Делчево днес. В 10.30 часа, в местността "Баира" вицепрезидентът ще извърши обредно зарязване на лозето. В 11.00 часа на площада в село Делчево Илияна Йотова ще поздрави жителите и гостите на празника и ще награди победителите в традиционния международен конкурс за винопроизводители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във