Параграф22 Daily

§22 Новини

Превозвачите не са съгласни с част от промените в Закона за движение по пътищата

Българските превозвачи не са съгласни с част от промените, които се предвижда да бъдат направени в Закона за автомобилните превози и в Закона за движение по пътищата. Сред проблемите е задължителното поставяне на колани в автобусите, обясни Стоянка Стойкова, председател на  Националния съюз на превозвачите за регион Бургас, Пазарджик, Кърджали и Ямбол.

„Предвиждат се много големи санкции. Те трябва да бъдат много добре обмислени. Коланите натоварват рамата на автобуса. Всичко там е изчислено – колко ще тежи от едната страна, колко ще тежи от другата страна. Коланите, които натежават, дават също резултат за предпоставка за ПТП-та. Много е рано да се въведат тези колани и те трябва да са определени. За международните пътувания – да, там има много километри, пътникът заспива, отпуска се. За там сме съгласни да има колани.“

Стойкова допълни, че изискванията и санкциите не трябва да бъдат само за шофьорите и превозвачите, но и за самите пътници. Очаква се в края на януари да се проведе среща в Министерството на транспорта, на която да бъдат обсъдени новите промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във