Параграф22 Daily

§22 Новини

Президентът Румен Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът Румен Радев заяви, че Конституцията ясно регламентира неговото място и не иска да се намесва в законотворческата дейност на Народното събрание, съобщи БНТ.

На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обясни, че данъкът за старите коли ще се повиши с между 6 и 10 лева на година. След приемането на промените президентът отправи критики по отношение на увеличаването на данъка за старите автомобили.

Той обаче подчерта, че е готов да наложи вето на готвените законодателни промени, касаещи застраховките, ако това е необходимо: "Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него - ето, например, тази сутрин рано наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане и с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на Бюджет 2019.

Румен Радев коментира и прокурорската проверка срещу неговата кандидатура за конституционен съдия в лицето на Атанас Семов. Държавният глава обясни, че има основание да мисли, че целта на проверката е политическа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във