Параграф22 Daily

§22 Новини

При строги мерки за сигурност започна делото срещу ЧСИ Тотко Колев

При строги мерки за сигурност и при закрити врата започна делото срещу ЧСИ Тотко Колев. Той е обвиняем  за служебно престъпление, станало преди 10 години, с което е ощетил община Несебър с над половин милион лева. Строгите мерки се налагат заради разпита на защитен свидетел. Това е Георги Вълев, обвиняем по делото " Килърите".

Очаква се днес да бъдат разпитани още 10 души, сочи БНР.

Прокуратурата твърди, че Тотко Колев, в периода 11.12. 2007 г. – 14.05.2008 г.,  в качеството си на длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за взискател, издал постановление на 14.05.2008 г. за възлагане на недвижим имот без да изпрати писмо до Службата по вписвания  в Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот, находящ се в землището на с.Емона.

На 12.02.2008 г. извършил опис на  терена, без да е налице наложена възбрана на имота, без да е извършил проверка на собствеността, като в постановлението за възлагане на недвижим имот от 14.05.2008г. вписал същия поземлен имот, собственост на Общината, като собственост на длъжник. Така са нанесени щети за  584 955 лв., явяващи се пазарната стойност на имота.

Прокурор Йорданка Дачева поясни: След "Дюнигейт"  община Несебър прави ревизия на земите си и разбира, че не е собственик на терена край Емона.Забавихме се толкова години , защото трудно се събират доказателства, много голям е обемът от материали.Давността на престъплението е голяма - 15 години.делото е образувано 2013, година .Тогава се разбира, че земята вече не е собственост на община Несебър. Длъжникът изобщо не е имал такава земя, никъде в района.Първото вписване по партидата на длъжника е по продажбата на тази земя.Т.е той е трябвало да има предишно вписване по партидата, че я притежава тази земя.Той няма такова. Към момента е влязло в сила съдебно решение, с което е обявена продажбата за нищожна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във