Параграф22 Daily

§22 Новини

Приемни родители профуквали парите на детето си, държали го на студено с окъсани дрехи

Две семейства от Врачанско са заличени през месец май от регистъра на приемните родители, след установени нарушения при проверки на социалните работници. Това съобщи директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Мария Търнавска, цитирана от "Конкурент".

„Едното семейство е сериозно провинило се, тъй като съпругът е хванат да шофира в нетрезво състояние, за което е и осъждан. Това е достатъчно основание приемното семейство да бъде заличено от регистъра, тъй като се поставя в риск живота и здравето на децата в семейството“, коментира Търнавска. По думите й, при другото семейство проблемът е с полаганите грижи за настаненото там дете.

„При посещенията си, колегите от областния екип по приемна грижа често са установявали, че помещението, в което спи детето е неотоплено, а то спи с качулка на главата си. При направени забележки на приемните родители, те обяснявали, че така детето се „закалява“. Другата причина е, че средствата, които се отпускат за отглеждане на детето, не се използват за неговите нужди, тъй като е установено, че то има оскъден брой дрехи, които са предимно втора или трета ръка, като личният му „гардероб“ се побира в 2 найлонови плика“, обясни Мария Търнавска.

Регистрираните в област Враца приемни семейства са 104. Броят на приемните семейства, в които има настанени деца, са 84. Общият брой деца, които са настанени в приемни семейства е 98. През месец април е проведено едно заседание на комисията по приемна грижа и са утвърдени две професионални приемни семейства. Не са направени откази за утвърждаване на приемни семейства и не е имало заличаване на такива. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във