Параграф22 Daily

§22 Новини

Приход от 37 милиона лева просрочени задължения отчита НАП - Добрич

Близо 37 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения внесоха  добруджанци до края на месец септември, съобщиха от офиса на НАП в Добрич. В по-голямата си част просрочените задължения са внесени доброволно, след проведени срещи и телефонни разговори с длъжниците. 11 500 000 лева   са внесени след предприемане на действия от публичните изпълнители към ТД на НАП Варна за принудително събиране на задълженията.  През лятната кампания публичните изпълнители от НАП Варна наложиха запори и иззеха парични средства от касите на 26 длъжници от Добрич, като в  бюджета са внесени над 80 000 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо лицата с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят, посочват от приходната администрация.

Публичните изпълнители прилагат и друга мярка за събиране на просрочени задължения, предвидена в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става въпрос за възможността данъчните да уведомяват издаващите разрешителни или  лицензи на граждани и фирми с неплатени данъци в големи размери, чиито лицензи и оръжие могат да се изземат от служба "Контрол на общоопасните средства"  в областните дирекции на полицията. В края на изминалата година, след подаването на такива уведомления и предприети действия от служба КОС, ловната страст се оказва по-силна от желанието за нанасяне на щета на бюджета и двама бизнесмени от Добрич са внесли  просрочени данъчни задължения в размер на над 90 000 лева, за да не се разделят с ловните си оръжия.

Публичните изпълнители от териториалната дирекция са подали и уведомление до Главна дирекция „Национална полиция“ за отнемане на лиценза на охранителна фирма от областта. След предприетите действия  собственикът на фирмата  внася в бюджета просрочени  задължения в размер на над 5 000  лева.От НАП съветват фирмите и лицата, които имат временно затруднение да погасят просрочените си задължения, да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители, за да бъде намерен приемлив начин за тяхното разсрочване.

От началото на годината 26 добруджански фирми са поискали и са получили разрешения за неотложни плащания, като по този начин са продължили да ползват част от сумите, които постъпват по запорираните им сметки за дейността си, а друга част са постъпвали за погасяване на просрочените им задължения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във