Параграф22 Daily

§22 Новини

Продават за 59 хил. лв. марката пенливо вино „Искра“

Една от най-известните български марки шумящо вино, култова още от времето на социализма, струва общо 59 200 лв. В момента за толкова я продават синдиците на фалиралото сухиндолско дружество „Ловико България“, сочи търновският вестник "Борба".

Търговската марка „Искра“ е регистрирана от сухиндолци под номер 19932 от 25.09.1991 година. Тя се оказва една от най-ценните и конвертируеми собствености на изпадналата в несъстоятелност фирма. Досега се смяташе, че „Искра“ е бранд, който притежават единствено лясковският винпром и този в Чирпан. Двете дружества многократно са подвеждали под отговорност пред Комисията за защита на потребителите техни преки конкуренти, които са фалшифицирали марката им. При този развой на събитията обаче всеки, който си купи бранда, ще може да прави „Искра“. Според всички класации марката е сред 10-те най-разпознаваеми у нас.

В Лясковец произвеждат пенливо вино с наименование „Искра”, придобило известност като „шампанско”. Първите шумящи вина в България са произведени в тамошната изба през 1955 г., като през 1959 г. е подбрана оригинална технологична рецепта за „Искра”, използвана и до днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във