Параграф22 Daily

§22 Новини

Продължават процесуално-следствените действия във връзка с разкритото уникално антично съкровище

Продължават процесуално-следствените действия във връзка с разкритото уникално антично съкровище, което бе намерено в района на Симеоновград при спецоперация на служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

В рамките на три дена  е осъществено непрекъснато претърсване, проведено съвместно от агенти на ГДБОП, разследващи полицаи, следовател, служители от РУ- Симеоновград и жандармерия, в присъствието на археолози от НАИМ.  В двора на изследвания имот – къща с парцел, в многобройни тайници, на дълбочина от 60-80 см са открити съдове с над 1500 метални предмета, видимо сребърни и златни. Предметите са били  много добре консервирани и укрити по начин така, че да бъде затруднено търсенето с металдетектор. Според първоначалния анализ и оценка на археолозите, те представляват  културно-исторически ценности. Предстоят експертизи, по които в момента в НАИМ работят над 40 специалисти.

Вероятно е операцията да се окаже най-голямата в този сегмент на правоохранителната дейност, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във