Параграф22 Daily

§22 Новини

Продължават проверките на БАБХ по пазарите в София

Днес инспектори на Агенцията по безопасност на храните и Столичния инспекторат проследиха дали се спазват правилата на пазара в Долни Богров. Нарушенията, които откриха, не са свързани с продажбата на домашни свине и продукти от свинско месо, сочи БНТ.

На пазара в Долни Богров от няколко години не се предлагат живи прасета, твърдят търговците. Но днес с няколко изключения липсваха и други животни за продан. Д-р Емил Славев, БАБХ,  отбеляза: "Явно търговците на птици бяха предупредени и лекичко се изнесоха. Живи прасета не са констатирани. Пазарът няма регистрация. След направения днес констативен протокол ще бъде изпратена покана на управителя на "Пазари - Север" за съставяне на акт за административно нарушение".

Инспекторите отново предупредиха да бъдем внимателни с хранителните продукти на подобни места. Най-често предлаганото месо не е изследвано за трахинела - паразит, който може да причини тежко заболяване. "Ако дойде месо или месен продукт, който е заразен от африканска чума, и това нещо попадне по хранителната верига при други прасета, то се съответно другите прасета ще бъдат заразени", отбеляза още д-р Славев.

Сред установените нарушения на пазара беше неспазването на регламента за продажба на яйца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във