Параграф22 Daily

§22 Новини

Проф. Божидар Димитров се разгневи заради скандално решение на ВАС

Определение на Административния съд - София град разбуни духовете в публичното пространство и социалните мрежи и накара експерти и анализатори да заявят: „Държавата ни е в опасност! Понятие българин вече няма! Върховният административен съд е отменил българската народност.“ Освен това се появиха опасения, че 2,1 милиона турски граждани могат да придобият същите правомощия и да станат български граждани с всичките права, които произтича от това. Според директора на НИМ проф. Божидар Димитров, те дори могат да бъдат 5-6 милиона след няколко години, пише epicenter.bg.

Скандалният текст гласи: „Определение на Административния съд град София от 8 април 2016 г., в което съставът на този съд заявява, че понятието българин не се възприема като етническо, тъй като народността или етническия произход на лицата, загубили българско гражданство и кандидатстващи за възстановяването му, ще послужи като основание за различно третиране, което е в пряко противоречие с принципа за равенство на всички граждани пред закона и е в противоречие със забраната за дискриминация – член 6 от конституцията на Република България. Понятието „българин“ се тълкува с оглед правното му съдържание – правната и политическата връзка между едно лице и държавата Република България, т.е. българското гражданство.“

Това определение е по повод поискано на ново българско гражданство от Нурджихан Гюнери, след като по двустранна изселническа спогодба между България и Турция, през 1971 г. тя е напуснала заедно с родителите си своята родина.

Но ето и самия казус - Нурджихан Гюнери (Талят Тефик) е родена през 1949 г. в Добрич от родители български граждани. През 1971 г. родителите й се изселват в Турция на основание изселническа спогодба между двете държави тогава. Със съдебно решение от 1972 г. тя приема турско гражданство, каквото има и сега. Преди 4 години обаче Нурджихан сезира председателя на Държавната агенция за българите в чужбина с искане за българско гражданство. В отговор от 2014 г., съгласно заповед на шефа на агенцията, на дамата е отказано удостоверяване на българския произход.

Разбира се още същата година тя оспорва тази заповед пред Административния съд София град. Решението отново не е в нейна полза – жалбата й е отхвърлена. Следва нова жалба от нейна страна – този път до Върховния административен съд, който този път отменя решението. Всъщност отменя Заповедта на председателя (Борис Вангелов) на държавната агенция, с която е отказано удостоверяването на български произход на Нурджихан Гюнери.

След като това последно определение на съда стана публичен казус, се появиха стряскащи коментари.

"Невежество на съда води до държавна измяна. Не подозирам 16 състав на Трето отделение на Административен съд – София със съдия Ралица Романова в държавна измяна. Не ги подозирам, а съм сигурен в друго – в тоталното им невежество и глупост, което личи от решението им по дело № 2101 по опис на 2016 г. А случаят е блестящ пример как невежеството може да доведе до тежки злини за българския народ и държава", обяви  проф. Божидар Димитров.

 "За какво става дума. През 1971 г. г-жа Нурждихан Гюнери се изселила от България в рамките на изселническа спогодба между България и Турция, действувала между 1968 – 1979 г. По нея се изселват по 30 000 турци годишно – общо 330 000 души. Съгласно спогодбата изселващите се се отказват от българското си гражданство. Това не е по искане на България, а на Турция, която тогава не е признавала двойното гражданство, коментира директорът на НИМ.

 "Сега г-жа Гюнери иска да си върне българското гражданство на базата на Закона за българското гражданство и по-специално на клаузата за етническите българи от диаспората в Бесарабия, Македония, Западните покрайнини и т.н. Този закон и алинеята са, както казах, за етнически българи. Г-жа Гюнери е туркиня с нотариално заверено свидетелство, че има турско национално съзнание. Съдът обаче приема, че Законът за българското гражданство под „българин” не разбира определен етнос, а „българско гражданство”. Прави и друга глупост, като заявява, че ако „българин” значи българин, това било дискриминация срещу всички други народи. От което излиза, че ако аз, Божидар Димитров, заявя публично, че съм българин, то обиждам цялото население на планетата", добави още проф. Божидар Димитров.

"Но да оставим това невежество настрана. Ако съдебният акт на г-жа Ралица Романова мине, нещата няма да свършат с това, че Нурждихан Гюнери ще получи българско гражданство. Отваря се, както се казва в съдебната практика, прецедент. И българско гражданство могат да получат не само децата и внуците й, родени в Турция, и незнаещи дума на български език. Ще имат право да го получат още 5-6 милиона турци", каза още той.

"На толкова се изчисляват от турските изселнически организации потомците на изселниците от България след 1878 г. Нито един от тях не знае и дума български. Някои от тях и сега по неведоми пътища го получават (20 – 30 на седмица) и в протоколите изрично пише, че задължителното интервю с него се е провело чрез преводач. И така, ако делото така решено от 16 състав със съдия Ралица Романова остане в сила, демографският ни проблем е решен - след 4 -5 години ще имаме 5-6 милиона нови български граждани  - турци, незнаещи и дума български", завърши коментара си Божидар Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във