Параграф22 Daily

§22 Новини

Прогноза на Сорос: до банкрута на Русия остават 3 дни

Според легендарния американски финансист, олигарх и политически активист Джордж Сорос, "режимът на Путин ще се сблъска с банкрут" защото трябва да погасява значителна част от външния дълг на Русия във валута в условията на западни санкции, сочи Иван Данилов, автор на блога Crimson Alter. Впрочем, финансовите пазари тази прогноза не забелязват: руските облигации се радват на добро търсене въпреки санкционните рискове, а курсът на рублата явно не съответства на някакво предбанкрутно състояние на страната. Цената на застраховката от суверенен дефолт на Русия, измерена чрез т. нар. "кредитни дефолтни суапи", се намира на съвсем прилично ниво — около 130 базисни пункта. По-лошо отколкото на Италия и по-добре отколкото при Бразилия, което никак не пасва на прогнозата на Сорос.

В интерес на истината, отбелязва авторът, трябва да посочим, че американският финансист не уточнява точната дата за руски фалит, но е посочил точната година - 2017-а. Значи Русия има още цели три дни за да изпълни предсказанията на знаменития финансов гуру.

Прогнозата на Сорос за "банкрута на режима на Путин през 2017 г." е била направена още през 2016 г. Тогава тя е предизвикала силен резонанс в руските и в световните медии. В обемна статия, публикувана в британския вестник The Guardian, американският олигарх се е постарал да наплаши почтената европейска публика, рисувайки апокалиптическа картина на Русия, стояща на прага на неизбежна икономическа катастрофа.

Но днес разбираме, че Сорос явно е недооценил руската икономика и способностите на управляващия в страната елит. Неговата теория се основава на такъв вариант за развитието на събитията, при който руската власт ще извърши няколко груби грешки в монетарната и в  бюджетната си политика. Освен това, сценарият на Сорос се е основавал на това , че Русия ще може да бъде изолирана – или че тя ще се самоизолира от световния финансов пазар. Това обаче не стана.

Напротив, за времето след публикацията на сороската прогноза, валутните и златните резерви на Русия нараснаха до 430 млрд. долара - от 330 млрд долора, а високото търсене на нейните суверенни облигации е неприятен сюрприз за западните анализатори.

(Със съкращения)

И уточнение на Параграф 22. Къде точно сбърка Сорос?

1. Той предполагаше ,че Руската централна банка ще изразходва валутните си резерви за поддържане на курса на руската рубла около нивата 33-35 рубли за долар. Това обаче не стана. РЦБ пусна рублата в свободно плаване и въпреки, че в един момент курсът стигна за кратко 80 рубли за долар, сега той вече близо 2 години е на равнища 56-59 рубли за долара при абсолютно неутрална политика на Централната банка.

2. Не настъпи и крах на руската банкова система. Централната банка лиши от лиценз и затвори близо една пета част от трезорите на страната - над 80 финансови институции от общо 430 влогонабиращи институции преди кризата, но почти нито един системно значим трезор не потъна. И нямаше паника и банков колапс, както и драстично изтичане на капитали от страната.

3. Оказа се, че валутен курс около 60-63 рубли за долар е особено атрактивен за руските износители. В резултат на това делът на нефто-газовите приходи от износ падна около и дори под 40% от сумарния износ, което е по-малко от предсанкционната 2013 г. А икономическият растеж наближава 2% годишен ръст.

Разбира се, в държавата на Путин нещата съвсем не са добре, но истината е, че постепенно се оправят. Остава да видим дали през оставащите 3 дни до края на 2017 г. ще стане чудо и прогнозата на Сорос все пак ще се сбъдне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във