Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата и ДАНС разследват замърсяването на питейната вода в ловешкото село Йоглав

Жители на ловешкото село Йоглав се оплакват, че питейната вода е замърсена и не е годна за пиене от години, а в последно време става все по-опасна за здравето им. Хората от село изпратиха до "Хоризонт" клип, на който се вижда как цистерна излива течни отпадъци в нивите им. Те твърдят, че замърсяването идва от близка птицеферма.

Според хората в Йоглав, проблемът идва от птицекланицата на Николай Василев. Кметът на селото Ирена Георгиева показа въпросният район: Всичко се хвърля в тези ниви и е абсолютно незаконно, защото арендаторите, които ги обработват, не знаят какво им се случва в нивите. Вечер, като има лек вятър, цялата миризма влиза в селото. Точно тук са и нашите водоснабдителни съоръжения. Има канали, които са направени близо до фермите, но те преливат.

След подадения сигнал, още през лятото на миналата година от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен са извършили проверка. Радослав Илиев обясни:  Специфичната миризма, разпространяваща се във въздуха, беше само в границите на предприятието. Не установихме и изпускане на течен торов отпадък извън обектите на предприятието, както и в близките водни обекти.

Ватумира Найденова е експерт по опазването на водите: Няма издадено разрешително за преливане на отпадъчни води от този обект във воден обект. Не се констатира нерегламентирано изпускане на отпадъчни продукти в земеделски земи. Видимо съоръженията за съхранение на отпадъчни продукти бяха в добро състояние и се ползват по предназначение. Има друга институция - "Растителна защита" в структурата на ОДБХ, която е отговорна за внасянето на такъв тип торове в земеделски земи.

Оказа се обаче, че и при извършената от тях проверка, нарушения не са установени. Преди десетина дни жители на селото ни изпратиха видеоклип, от който ясно се вижда как от цистерна се изхвърлят течни отпадъчни продукти в земеделските земи. Освен това, кооператори се оплакаха, че въпросният Николай Василев пръска без тяхно съгласие земите им с течна тор. Той обаче има депозиран договор само с един от арендаторите. Що се отнася до видеоклипа, д-р Гечев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч посочи:  Това не е редно, но по принцип моите правомощия са вътре в самата ферма и не мога да кажа точно това къде е мястото и начинът, по който е извършена тази дейност.

Експертът в отдел "Растителна защита" Светослав Стефанов също каза, че това, което е видял на видеоклипа, не е редно: Ние говорим за торене. Това го виждам за първи път. Това, което научавам е, че е извършено торене при други земеделски производители. Ние ще извършим проверка да видим дали са вписани тези количества в дневниците по растителна защита. Как да установя дали има нарушения, след като този клип го виждам в момента. Първо, не знам къде е. Второ, липсите не се излизат така. Това е нарушение.

Ватумира Найденова от Инспекцията по околната среда и водите в Плевен допълни: Начинът, по който изглежда това, просто е без коментар. По-скоро граничи с престъпление. Колегата ѝ Радослав Илиев е на същото мнение: Това наистина, което се вижда от клипа, не може да се класифицира като регламентирано третиране.

Собственикът на птицекланицата, която според хората в село Йоглав замърсява околната среда, Николай Василев обясни: В момента си правим пречиствателна станция, за да нямаме главоболия, а това, че изтичане няма никъде в нивите, но го приемам само и само да ви е удобно на вас да кажете, че има нарушение на закона. Аз ви казвам - изтичане в нивите няма. Ако миризмата е замърсяване - да. Много замърсяваме с миризма. Знаете ли колко е производството на месец за износ? Милиони. Ти си журналист, който се бори с този, който работи, а не който краде. Исках да направя нещо като хората. Аз хвърлих 300 000 лева, за да стана пишман. Не може човек да работи и да не греши.

След многото подадени сигнали от страна на кмета на село Йоглав Ирена Георгиева до различни институции, разследване по случая вече правят прокуратурата и ДАНС. От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен обещаха нова проверка.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч Росен Федерчев също обеща: Ние ще направим повторни проверки, за да можем да уточним истината. Ако и този път проблемът със замърсяването в Ловешкото село Йоглав не бъде решен, то тогава хората със сигурност ще имат основание да питат къде са институциите, къде е властта?

Facebook logo
Бъдете с нас и във