Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата обискира централата на Volkswagen, целта е запазване на документи и данни

Прокуратурата на германския град Брауншвайг обискира централата на концерна във Волфсбург и други градове. Целта на мерките е запазване на документи и данни, които  да предоставят информация за точните действия на тези служители от компанията, които са участвали в манипулирането на емисиите на отработените газове от дизеловите автомобили, както и на тяхната идентичност.

Обиските са били извършени от трима прокурори, подкрепени от служители на Държавната агенция за криминални разследвания, предава DPA. Въпреки новината за обиска акциите на концерна се котират с ръст от 0,45% до 104,50 евро за брой към 17,30 часа.

Преди три седмици най-големият производител на автомобили в Европа призна, че е манипулирал с подправена компютърна програма нивата на вредните емисии при дизеловите автомобили в САЩ. Оттогава почти всеки ден има нови подробности за аферата.

Според материал на изследователската мрежа на ARD, WDR ARD, WDR и Süddeutsche Zeitung софтуерът може да разпознава не само 189 теста за американските емисии, но също така и тези на европейския изпитателен цикъл за дизелови двигатели NEDC (разходът на гориво и екологичността на новите автомобили в Европа се измерва по метода NEDC или New European Driving Cycle.

Говорител на компанията коментира, че дали и до каква степен софтуерът реално е ползван незаконно в момента е предмет на вътрешни и външни одити. Също така не е ясно дали въобще става дума за забранено коригиращо устройство в смисъла на европейските стандарти.

VW няма да губи време в техническото решаване на проблема. По-рано компанията съобщи, че в повечето от засегнати 11 млн. превозни средства софтуерът е бил инсталиран, но не е бил включен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във