Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата отказва на мъж с една ръка да докаже, че лежи невинен за убийство

Окръжният прокурор на Велико Търново отказа възобновяване на делоза убийство с влязла в сила осъдителна присъда въпреки новите доказателства, че Владимир Илиев от Куцина може да лежи невинен зад решетките. Едноръкият мъж с протеза на лявата ръка бе осъден на 12 г. затвор за убийството на своя съселянин Йордан Йорданов – Даньо Лудия. Той бе намерен убит на 1 ноември 2010 г. в селото. Точно преди пет години вече 40-годишният инвалид влезе зад решетките. От самото начало на сагата той винаги е твърдял, че е невинен и не е убивал Лудия. През цялото време пише безкрайни жалби до всички възможни инстанции, дори и до Страсбург, но и там справедливост му бе отказана, сочи вестник "Борба".

Едва през есента на 2018 г. криминалистите от Областната полиция във Велико Търново започват проверка по поредната жалба от Владимир Илиев, че лежи невинен в затвора. На 18 декември 2018 г. адвокат Лили Матева прави искане за възобновяване на делото. На 27 декември окръжният прокурор Емил Денев отказва шанса на едноръкия мъж да се докаже, че е осъден несправедливо. Сега адвокат Лили Матева е написала жалба до Апелативна прокуратура, която може би ще тълкува новите факти и обстоятелства като нови доказателства, при това достатъчни за ново дело.

Новото полицейско разследване, макар и проведено 8 години по-късно, се прави с детектор на лъжата и специалисти от Института по психология на МВР. В началото на ноември м.г. в малкото селце Куцина всички научават, че полицейска патрулка е прибрала бившата жена на Даньо Лудия и сегашният й съпруг англичанинът Райс Малкълм Шейн. Недълго след трагедията двамата се женят и си имат две свои деца. В Куцина пък за никого не е тайна връзката им още когато Йордан е бил жив. Мария и Малкълм са разпитани отново и подложени на детектор на лъжата. Според искането за възобновяване на адв. Матева те са направили пълни самопризнания, подкрепени от полиграфа, който няма как да бъде излъган, че именно англичанинът е извършил убийството. На детектора е подложена и Мария, която е и фактически съучастник на Шейн в подготовката, извършването и прикриванено на следите след кървавото престъпление.

След като новите съпрузи Шейн се върнали в Куцина споделили, че са били разпитвани и били уплашени, а Мария казвала, че се страхува, защото ще влезе в затвора. Разследването на ОД на МВР във В. Търново е изпратено на прокуратурата. Въпреки признанията на британеца и становището на Института по психология, скрепено с констатациите от разпита пред умната машина, ново досъдебно производство по този случай не се образува. Заради това адв. Матева иска възобновяване чрез Окръжния съд и Върховния касационен съд, а разпореждането на такава процедура е в компетенцията на окръжния прокурор. Той може или да върне делото в съдебна фаза, или на ниво досъдебно производство. И в двата случая Владо без едната ръка би имал шанса да не лежи повече несправедливо осъден.

Според окръжния прокурор на Велико Търново твърденията за нови доказателства, че убиецът всъщност е английският гражданин, не се потвърждават от материалите по преписката. Малкълм Райс бил дал три пъти обяснения. Пред полицията той бил признал за убийството, но това не било вярно. Последните негови обяснения били дадени на 28 ноември 2018 г. в сградата на Окръжна прокуратура и в обстановка, в която той не се чувствал застрашен. Заради това последните твърдения били верните, а не събраните в преписката – от специалисти от МВР и Института по психология на МВР. Жена му Мария също казала, че преди в полицията не била споменала да е била свидетел на извършено посегателство върху бившия и съпруг от страна на настоящия. Също като недостоверни и без стойност в отказа се определят и разпитите на други свидетели. Не се коментира обаче детекторът на лъжата и становището на Института по психология на МВР.

Всъщност Владимир Илиев в началото бе оправдан от Окръжния съд. След това Апелативният съд му даде 12 г. и да плаща общо 240 000 лв. кръвнина на близките на Даньо Лудия. Присъдата бе потвърдена от ВКС и от пет години едноръкият мъж лежи в Троян. По време на делата обаче оръжието на престъплението така и не бе намерено – нещо като дървен кол, тухла, цепеница. ДНК експертиза показа, че по дрехите и тялото на Владо няма нито едно петно кръв. Бяха намерени косми, които се оказаха от растителен произход –от осил, следи от жертвата нямаше и под ноктите на „злодея“ с една ръка. Нямаше твърдение и заключение на вещи лица, че мъжът е можел с една ръка да убие от бой с твърд предмет Лудия, който пък се оказа, че е бил пиян, но не чак до безпаметност.

Самопризнанията на Владимир Илиев, дадени пред полицията веднага след ареста му на 2 ноември 2010 г., били направени под заплаха и лъжливи обещания, че ще си тръгне след над 10 часа престой и то след изопачаване на фактите, че Лудия е подал жалба против Владо за побой! Те не са били направени пред съдия, което би потвърдило тяхната достоверност.

Цялото обвинение за убийството на 54-годишния сприхав мъж от Куцина бе съшито с бели конци. След почерпка в една кръчма в селото, едноръкият пребил до смърт Йордан заради дълг от 90 лв. Тялото е открито вечерта на 1 ноември 2010 г. в локва кръв на улицата пред жилището му. В яростта си малко по-рано Владимир започнал да млати с все сила жертвата си с твърд предмет с едната си ръка. След като Йордан спрял да мърда, по-младият се прибрал и си легнал да спи, твърди обвинението.

Владо е техник и често е изцапан с масла. Така било и във фаталната сутрин, когато отишла полиция. Владо заявил, че дори не знаел, че Лудия е мъртъв. Независимо че оръдието на убийството не е намерено въобще, той е обвинен и изправен на съд. Преди това бе 100 дни в ареста, накрая много трудно бе пуснат в дома си. Тезата на обвинението се дължи на признание за скарване между двама, а дълго чаканата ДНК експертиза на кръвта по дрехите на Владо се оказа от… кокошка.

Нещастията сякаш преследвали младия мъж. През 2004 г. при катастрофа била премазана лявата му ръка. Пет момчета от Куцина се връщали от сеч на дърва в Еленския балкан, когато между Миндя и Елена шофьор навлязъл в насрещната лента и ударил техния автомобил. Владо бил на мястото зад шофьора и ръката му била премазана в колонката. Наложило се да я ампутират и да сложат протеза. Вземал социална пенсия от 120 лв. и половината давал за лекарства, защото имал безвкусен диабет. Не е женен и няма деца.

Сега, макар и 9 години след убийството, справедливостта може да възтържествува, ако Апелативна прокуратурата разпореди възобновяване на случая. Или пък да се образува незабавно досъдебно производство след новото разследване на МВР. Иначе един български гражданин ще продължи да изтърпява 12-годишна присъда за престъпление, което не е извършил. А истинските извършители ще се разхождат на свобода. Така поне има шанс да се приложи сентенцията, че Темида може да е сляпа, но законът – не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във