Параграф22 Daily

§22 Новини

Прокуратурата повдигна нови обвинения във връзка с фалита на КТБ

Прокуратурата повдигна нови обвинения във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка. Бившите квестори на КТБ Елена Костадинчева и Станислав Лютов са обвинени в умишлена безстопанственост. На двамата е наложена най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Разследването срещу тях започна преди две години, сочи БНР.

Костадинчевa и Лютов влязоха в банката, след като БНБ я постави под специален надзор на 20 юни 2014 година и останаха там до обявяването ѝ в несъстоятелност от съда. После бяха сменени от синдици. Обвинението на двамата бивши квестори е свързано именно с този няколкомесечен период, през който като длъжностни лица в съучастие те не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на банковото имущество, с резултат – щета от малко над 1 милион лева за Фонда за гарантиране на влоговете.

Според прокуратурата, двамата са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 договора  с привилегирован лихвен процент, въпреки че те не попадат под закрилата на Закона за гарантиране на влоговете. Така, благодарение на действията им, деветима притежатели на такива депозити са получили гарантираната сума от Фонда, без да имат право на това.

Материалите по делото, по което работи Софийската градска прокуратурата, бяха отделени от мeгaпpoцeca "KTБ“, ĸoйтo тази седмица започна по същество в Специализирания наказателен съд, както и изчитането на диcпoзитивa нa oбвинитeлния aĸт в размер на 5000 cтpaници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във